Bio
Ik ben Jedrek Nadobnik (1997), filmmaker, audiovisueel journalist en fotograaf. Ik maak documentaires voor verschillende omroepen, met een sterke focus op menselijke verhalen.
In 2003 verhuisde ik op zesjarige leeftijd van Polen naar Nederland. Al snel ontwikkelde ik een passie voor film.
Als zesjarige keek ik regelmatig met mijn opa naar klassiekers zoals The Godfather, Rio Bravo en The Great Escape, die mij al vroeg confronteerden met de kracht van film. Deze meesterwerken plantten een zaadje, want als tiener maakte ik al tientallen korte speelfilms voor YouTube.
Hoewel ik niet werd toegelaten tot de Nederlandse Filmacademie, bleek dit achteraf een waardevolle wending te zijn. Mijn nieuwsgierigheid naar mensen en hun verhalen leidde mij naar de journalistiek, en ik ben achteraf ontzettend blij met die keuze.
Tijdens mijn opleiding kon ik niet alleen mijn passie voor film combineren met mijn nieuwsgierigheid, maar ontwikkelde ik ook cruciale vaardigheden zoals interviewtechnieken en een scherp journalistiek inzicht. Ik leerde wat een verhaal écht krachtig maakt, hoe je kunt denken vanuit doelgroepen en welke vragen je moet stellen. De focus op de wie, wat, waar, wanneer en hoe heeft mij geholpen om verhalen nog dieper en impactvoller te maken. Kijk bijvoorbeeld naar Billy Wilder, die als journalist geïnspireerd werd door een Amerikaanse newsreel om speelfilms te gaan maken.
Na mijn studie aan de Fontys Hogeschool Journalistiek (2015-2019) in Tilburg, waar ik in mijn derde jaar mijn eigen onderneming Nadomedia startte, begon ik met het maken van promotiefilms en aftermovies binnen de culturele sectoren van Noord-Brabant en Limburg, waar ik tot op heden nauw mee samenwerk. Toen kreeg ik ook de kans om met journalist en meesterinterviewer Frénk van der Linden samen te werken aan een nieuwe tv-documentaire.
Ontsnapt aan Vernietiging (2020) werd vertoond op de NPO (KRO-NCRV) en vertelt het aangrijpende verhaal van twee Joodse Nederlanders die, als oorlogswezen, hun verleden opnieuw onder ogen zien. Wat een aangrijpend filmdebuut. Ik had het voorrecht om te leren van één van de meest bekwame interviewers van Nederland, waarbij ik inzicht kreeg in de fijne kneepjes van het vak.
Ik kreeg het vertrouwen en de creatieve vrijheid die voor een pas-afgestudeerde journalist of filmmaker een droom is. Deze ervaring heeft mij zowel professioneel als persoonlijk enorm verrijkt, en daarvoor ben ik Frénk ontzettend dankbaar.
Tijdens de lockdown pakte ik mijn camera weer op om kunstenaars uit de cultuursector in Tilburg te volgen. Dit leidde tot de documentaire Laatste Adem (2021), waarin ik drie jongvolwassen kunstenaars volgde die vanwege de maatregelen geen kunst meer konden maken. Deze film werd meerdere keren vertoond op Omroep Brabant en kreeg veel positieve reacties.
In 2021 hoorde ik dat een oude familievriend, André Wiehager, kunstenaar uit Venlo, prostaatkanker had. Ik besloot hem een jaar lang te volgen tijdens de voorbereiding van zijn laatste solotentoonstelling, tussen zijn chemokuren door. Deze film was voor mij een uitdaging, omdat ik mij soms een indringer voelde in het leven van iemand die ziek was. Bovendien was ik nog lerende en voelde ik mij niet altijd even professioneel of bekwaam. Ik besloot er ook als een vriend aanwezig te zijn en niet alleen als strikte journalist.
Het vinden van een balans tussen die twee rollen was niet altijd gemakkelijk, maar juist die benadering zorgde ervoor dat ik Andrés vertrouwen won. Zijn openheid en eerlijkheid waren het waardevolle resultaat van deze gedeelde ervaring. Dit resulteerde in de intieme documentaire Extase (2022), die een maandlang non-stop werd vertoond in het Museum van Bommel van Dam en op L1 en Omroep Venlo.
Mede dankzij deze film ontving ik in 2023 de Prix d'Orange, een stimuleringsprijs voor cultureel talent uit Venlo. Het bestuur prees mij als een opkomend talent dat in het rijtje past van Venlose regisseurs zoals Ben Verbong, Rob Lücker en Pieter Kuijpers.
Op dit moment monteer ik een nieuwe documentaire van regisseuze Hetty Naaijkens-Retel Helmrich over Indisch-Nederlands erfgoed, die in 2025 in première zal gaan.
De afgelopen jaren ben ik te gast geweest in talkshows zoals Kunststof (NTR-radio) en Nedinscoplein. Daarnaast heb ik meerdere gastlessen en masterclasses gegeven over film en documentaire aan studenten van Fontys en verschillende andere opleidingen en scholen.
Naast mijn expertise als allrounder op het gebied van promotiefilms en fotografie, sta ik klaar om jouw project naar een hoger niveau te tillen als editor.
Met een ervaring van zeven jaar in professionele tv-documentaires en moderne online content, gecombineerd met nauwe samenwerkingen met toonaangevende Nederlandse editors zoals Gert de Graaff, Erik Disselhoff en Eric Blom, beschik ik over een schat aan ervaring en vakmanschap.
Het editen, wat ik beschouw als het meest creatieve en impactvolle onderdeel van filmmaken, is mijn absolute passie. Zoals ik altijd zeg: een film wordt drie keer gemaakt—bij het schrijven, tijdens het filmen, en in de montagekamer, waar alles uiteindelijk samenkomt.
+31 (0)6 42 99 26 28
info@nadomedia.com
Laurens Kosterplein 9
5025EC Tilburg
© 2025 Alle rechten voorbehouden | Nadomedia